Planttips: Hoe maak je jouw tuin klaar voor de zomer?

De zomer komt eraan en dat betekent één ding voor liefhebbers van tuinieren: je tuin moet klaargemaakt worden voor de zomer. Hoe verzorg je je tuin het beste en hoe voorkom je veel voorkomende tuinierproblemen? Je leest het in deze blog.

Onkruid bestrijden

Je tuin zomerklaar maken begint in het voorjaar. Maar ook als je nog niet begonnen bent met het opknappen van je tuin is er nog genoeg wat je kunt doen. Naarmate de temperatuur buiten stijgt, gaat ook het onkruid in je tuin sneller groeien. Begin daarom dus met onkruid verwijderen zodat de planten en bloemen in je tuin genoeg ruimte krijgen om te groeien.

Hier is niet per se een perfecte manier voor, de kunst voor het bestrijden van onkruid is vooral om het regelmatig te doen. Zodra je ziet dat er een plant de kop op steekt dien je deze direct te verwijderen. Zo wordt onkruid bestrijden meer een routineklus in plaats van een lijdensweg waarmee je uren bezig bent.

Moestuin voorbereiden

Wie droomt er niet van een goedgevulde en vruchtbare moestuin? Ook hiervoor hebben wij tips die ervoor zorgen dat je moestuin de beste van de hele buurt wordt. De beste tips die wij hebben voor het creëren van een goede moestuin is mulchen. Wat is mulch? Hiermee bedoelen we het bedekken van de bodem rondom planten in de moestuin met organisch materiaal.

In de zomer kun je het beste mulchen met gras dat je overhoudt na het maaien, en het restant nadat je uitgebloeide planten hebt gesnoeid. Ga je dus snoeien en grasmaaien, zorg ervoor dat je de restanten bewaart zodat je deze over je moestuin kunt strooien. Het resultaat: een vruchtbare moestuin die je met zelf verkregen organisch materiaal hebt gemaakt.

Planten maar!

De meesten planten worden in het voorjaar toegevoegd aan de tuin, maar wie zegt dat je niet ook kunt planten in de zomer? Dit werkt bijna net zo goed als het planten in de zomer. Let er wel op dat het water geven van nieuwe planten anders in z’n werk gaat dan bij planten die je in het voorjaar plant.

De wortels van de nieuwe planten zijn nog niet lang genoeg waardoor ze minder water uit de grond kunnen halen dan andere planten. Zorg er dus voor dat je deze nieuwe planten extra water geeft, zeker op hele warme dagen, zodat ze de warme en droge dagen net als de andere planten zullen overleven.